Guld är en fascinerande metall som hör till ädelmetallerna. Det har bra kvalité och det kan återanvändas om och om igen. De första guldmynten skapades 600 år f.Kr. Mynten skapade för att underlätta handeln. Tidigare användes andra betalningsmedel som boskap och redskap men när mynten skapades så blev det genast mycket lättare. Värdet på guldmyntet förändras inte lika snabbt och påverkas inte av årstiderna som vissa jordbruksprodukter och levande boskap gjorde. Det gick då att spara sina tillgångar på ett annat sätt än vad man kunnat tidigare. Så när guldet hade etablerats som valuta så skapades guldmynten istället för att väga guldet vid varje handeltillfälle.
Nu skapas oftast guldmynt till minnen och jubileum. År 2007 präglade Kanadas Kungliga Myntverk fem stycken jättemynt på 100 kilo. 2011 präglade Perth Mint i Australien ett gigantiskt guldmynt på 1000 kilo.
Riksbanken i Sverige har kvar 47 stycken 20-kronors mynt i guld från 1925 med motiv av Gustav V. De resterande guldmynten smältes ner eller såldes på auktioner runt om i världen på 1980- och 1990-talet.
Guldmynt som har en finhalt av minst 900 tusendelar, är präglade efter år 1800, är eller har varit gällande betalningsmedel i ursprungslandet räknas som investeringsguld enligt Skatteverket. Annars är ofta guldtackor en vanligare form att spara i.
Det svenska 20 kronors-guldmyntet med Oscar II är ett av Sveriges mest kända guldmynt. Det passar bra att ha i myntsamlingar och fungerar utmärkt som gåvor vid bemärkelsedagar eller vid dop till en nyfödd. Mynten är ju faktiskt pengar som kan växlas in hos de som handlar med ädelmetaller och andra investerare.
Det finns många som söker guldmynt till sina samlingar. Priset på guld bestäms inte efter en enskild faktor utan det är mycket som spelar in. På det stora hela kan man säga att det är den amerikanska dollarn och räntenivån som investerarna följer för att sätta guldpriset, framförallt dollarn påverkar guldpriset mer än vad räntenivån gör.
I slutet av 600-talet f.Kr. levde Lyderna i ett område som var rikt på naturlig guld- och silverlegering. (Lydien låg där Turkiet idag ligger) Legeringen kallades för elektrum och det var där de första mynten präglades. Tidigare använde de sig av klumpar av metallen men för att slippa krånglet med att väga de varje gång så försåg myndigheterna mynten med en officiell stämpel som bevisade värdet på myntet. Elektrummynten byttes ut mot guld- och silvermynt av självaste kung Krösus som regerade i området mellan 561 och 546 f.Kr. Det berättas historier om hur kung Krösus skickade två guldstatyer till varje invånare i den grekiska staden Delfi. Delfi var oraklet Apollons hemstad och därför belönade han dess invånare när han hade fått positiva svar från guden. Kung Krösus var den siste av de lydiska kungarna och han får ofta äran för att ha introducerat mynten av rent guld.
Andra historiska guldmynt som är intressanta är brittiska Sovereign, schweiziska Vreneli och 20-markmynt som kom från det tyska kejsardömet. Mynten är mycket eftertraktade både på grund av sin historia men också pg a deras värde och är bra investeringar.