Diamant är världens hårdaste mineral. Det som avgör hur mycket en diamant är värd är vikten, färgen, slipningen och dess renhet. En diamant är oftast genomskinligt vit till färgen men de kan också finnas i andra färger. De vanligare färgerna är gul, blå, grön, röd och champagnefärgad. Det är de blåvita diamanterna som har den finaste kvaliteten. Diamanter vägs inte i gram utan en enhet som kallas för carat. Ju fler carat desto dyrare diamant, En carat är 0,2 gram.
När man precis har grävt fram en diamant så ser den mest ut som en sten som gnistrar. Den kallas då för rådiamant innan man har gjort någonting med den. För att få det typiska diamantutseendet med skarpa sidor och glitter så måste den slipas. Då diamant är så hårt måste man använda sig av en annan diamant för att kunna slipa den. När diamanten har slipats så kallas den för briljant.
Hårdhetsskalan Mohs används för att gradera hur hårt något är. Diamanter har maxvärdet 10 på den skalan.
År 1905 grävde Frederick Wells fram den största diamant som någonsin hittats. Det var i Sydafrika den fanns och den vägde omkring 620 gram. Den döptes till Cullinandiamanten. De delade upp den i mindre delar men tog den största biten och fäste i en spira som tillhör det brittiska kungahuset.
Ordet diamant kommer från det grekiska ordet adamas som betyder den oövervinnerliga.
Diamant ät en sorts kol som har pressats ihop under ett högt tryck och hög temperatur.
Afrika har många djupa gruvor där man idag hittar de flesta diamanterna. Det är ett farligt och tungt arbete som många fattiga människor eller slavar får arbeta med. Diamanterna bildades djupt nere i jordens inre för flera miljarder år sedan. Även om man vet var man ska leta efter de så är det ett slitsamt jobb och det är ovanligt att hitta naturliga diamanter som är av fin kvalite. Förr kunde man hitta diamanter som låg fritt i tex sandstranden i områden i Afrika. Även i Sverige uppe i Lappland har man också hittat diamanter men de var mycket små.Även en meteorit som slår ner på jorden kan skapa diamanter. Då blir trycket precis så högt och varmt som behövs för att skapa mikrodiamanter.
Diamanter används mest till olika sorters smycken, som ringar, örhängen och halsband. Men de används också till verktyg pga dess hårdhet. Borrar och skärverktyg kan bestå av diamanter för att kunna skära igenom andra hårda material.
Diamanter är också bra på att avleda värme vilket är att föredra när man ska borra länge i något hårt så det inte blir för varmt. Även fast diamanter är det hårdaste materialet i naturen så är de känsliga för stötar och har man riktig otur så kan man råka krossa den.
Den mest kända diamanten genom tiderna är den stora blåa Hope diamanten. Den fick sitt namn efter bankiren Thomas Hope som köpte den 1830. Vikten ligger på 45,5 carat och finns att se i Smithsonian Institution i Washington dit den donerades av juveleraren Harry Winston 1958.